Koud douchen, waarom zou je?

De overheid roept mensen op minder lang te douchen. Eerst vanwege het klimaat, nu omdat we zo min mogelijk gas willen afnemen van Rusland. Ik zou je echter willen uitdagen om niet alleen de duur, maar vooral de temperatuur van je douche aan te passen, liefst naar zo koud mogelijk. Waarom? Omdat je je gezondheid er een enorm plezier mee doet. En die andere voordelen krijg je er gratis bij! 

Koud douchen gezond?!? 

Jazeker! Door koud te douchen maak je bijvoorbeeld lichaamseigen antioxidanten aan. Deze beschermen je lichaam tegen schade door oxidatieve stress. Er zijn aanwijzingen dat oxidatieve stress na lange tijd mogelijk hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel tot gevolg kan hebben. Ook zijn er aanwijzingen dat oxidatieve stress een rol speelt bij verouderingsprocessen. 

Daarnaast ‘train’ je je lichaam als het ware om beter met temperatuurverschillen om te gaan. Zo kon ik zelf voorheen altijd erg slecht tegen warmte (boven de 30 graden kon je me opdweilen), maar sinds ik regelmatig koud douche, heb ik daar geen last meer van. Aan de andere kant, mensen die het snel koud hebben, zullen eveneens snel verbetering merken. Je interne thermostaat wordt als het ware wakker geschud en gaat veel beter functioneren, waardoor je zowel minder last van kou als van warmte hebt.

Goed voor de lijn 

Door je lichaam regelmatig aan kou bloot te stellen, stimuleer je bovendien de aanmaak van bruin vet. Dat klinkt best vies, maar is goed nieuws! Niet alleen voor je gezondheid, maar ook wanneer je wilt afvallen. Bruin vet is namelijk in staat om overvloedig vet en glucose te verbranden. Bruin vetweefsel zet deze energie om in warmte en verhoogt zo je stofwisseling. Dit betekent dat je meer energie verbrandt op een dag. Regelmatige blootstelling aan kou kan dus helpen bij afvallen!

Nóg meer voordelen

Verder is regelmatige blootstelling aan kou goed voor je humeur, gaat het vermoeidheid tegen, verhoogt het je zelfvertrouwen, vermindert het je pijngevoeligheid en verbetert het je stressbestendigheid. Wat houdt je nu nog tegen?

Wanneer is koud douchen niet aan te raden? 

Ik kan me voorstellen dat je intussen al klaar staat om onder een koude douche te springen,  maar wacht nog heel even. Er zijn een aantal situaties waarin het niet is aan te raden om koud te douchen. Eén daarvan is direct na inspanning. Uit onderzoek bij atleten bijvoorbeeld is gebleken dat dit het trainingseffect kan verminderen. Niet doen dus, zou zonde zijn van je moeite! 

‘s Avonds koud douchen is ook niet aan te raden, omdat het je nachtrust kan verstoren. Koud douchen in de ochtend werkt juist goed om energiek aan je dag te beginnen.

Tenslotte is het voor mensen met hart- en vaatziekten raadzaam om eerst hun behandelend arts te raadplegen voor ze de warmwaterkraan helemaal dichtdraaien.

Hoe dan?!?

Wanneer je wil beginnen met koud douchen, begin dan eerst eens met aan het eind van je douchesessie de kraan even helemaal op koud te zetten. Houd dit een halve minuut (of zo lang als lukt) vol en bouw het langzaam uit naar 3 minuten, of een hele douchebeurt. In het begin is het best even doorbijten, maar zie het als in de zee zwemmen: het is even heel koud, maar wanneer je er doorheen bent, is het heerlijk en achteraf voel je je als herboren! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *