Wat is dan eigenlijk gezond???

Deze vraag krijg ik natuurlijk heel vaak. Eigenlijk is het antwoord best eenvoudig. Omdat we in de loop van miljoenen jaren geëvolueerd zijn tot mens, zijn we ontworpen om in de omstandigheden die er oorspronkelijk (in de oertijd) waren en op de voeding die we destijds tot onze beschikking hadden te kunnen overleven. Sterker nog, we komen er steeds meer achter dat die omstandigheden (warmte, kou, perioden van voedselschaarste, enz.) allemaal gezondheid bevorderende effecten hebben. Om te bepalen wat gezond is, kun je jezelf dus steeds de vraag stellen: hoe was dit in de oertijd, voor we onze omgeving naar onze hand gingen zetten? Hadden we deze voeding tot onze beschikking? Was er toen al chocola, brood, blikvoer, etc? Hadden we verwarming, airco en altijd een warme douche, of hadden we het regelmatig koud? Had men toen ook altijd ‘een stevig ontbijt’ voor men op pad ging, of moest men er juist eerst op uit om voedsel te verzamelen, voor men kon gaan eten?

Om het je nog een beetje gemakkelijker te maken heb ik de vijf belangrijkste pijlers van een gezonde voeding voor je op een rijtje gezet:

1. Eet alleen onbewerkte (biologische) voeding
2. Eet minimaal 500 gram groenten per dag
3. Zorg voor variatie
4. Beperk geraffineerde koolhydraten (in granen zoals tarwe, rogge, rijst, haver) en vermijd suiker
5. Zorg voor voldoende eiwitten en vetten

Wanneer je deze vijf pijlers toepast, ben je echt al heel goed bezig! Wanneer je nog niet zover bent, maar wel meer gezondheid wilt ervaren, ga dan eens op zoek naar kleine veranderingen in je dagelijkse gewoonten. Maak het niet te moeilijk voor jezelf, maar zoek naar haalbare stappen. En bij elke stap zul je meer gezondheid ervaren, waardoor elke stap je meer motivatie geeft om een volgende stap te zetten.
Veel succes en eet smakelijk!

#gezondheid#voeding#gezondeleefstijl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *